Mali Cumhuriyeti’nin Kaynaştırma Eğitim Sistemi ve Ortaya Çıkışı

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.13210753

Anahtar Kelimeler:

Kaynaştırma, Kaynaştırma eğitim sistemi, Özel gereksinim, Çocuk

Özet

Her insana eşit hak ve fırsatın verilmesi gerekliliğinden hareketle, eğitimde eşit hak ve fırsatın özel gereksinimli bireylere de verilmesi gerekmektedir. Özel gereksinimli bireylerin, normal gelişim gösteren akranlarıyla birlikte eğitim almalarını sağlayan kaynaştırma uygulamaları evrensel olarak olduğu gibi Mali Cumhuriyeti’nde de her geçen gün biraz daha da önem kazanmaktadır. Bu Araştırmada, Mali Cumhuriyeti’nin kaynaştırma eğitim sistemini değerlendirilmeye ve yorumlanmaya çalışılmaktadır. Mali Cumhuriyeti’ndeki kaynaştırma eğitimi uygulaması yapılan okullara özel gereksinimli çocukların alınması, yerleştirilmesi ve bu okullarda verilen kaynaştırma eğitimin niteliğini derinlemesine araştırılması, bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, Mali Cumhuriyeti’nin kaynaştırma eğitim uygulaması ile ilgili yazılan dokümanlar incelenmiştir. Betimsel- analitik araştırma yönteminin kullanıldığı bu çalışmanın bulgularında, Mali Cumhuriyeti’nin kaynaştırma eğitim sistemi ilk olarak 1983-1984 yılları arasında Bamako’daki Genç Kör Enstitüsü'nün orta okul ikinci sınıf öğrencileriyle başladığı, günümüzde ise 3-6 yaş arasındaki özel gereksinimli çocukların (okul öncesi dönemdeki çocuklar) kaynaştırma eğitim uygulaması yapılan okullara alındığı ve her geçen gün bu ülkede kaynaştırma eğitimin niteliğinin ve kalitesinin arttığı bildirilmektedir.

Referanslar

Antonioli, A. (1993). Le droit d'apprendre: une école pour tous en Afrique.

Corps, H., Ceralli, G., & Boisseau, S. (2012). L’éducation inclusive. Document cadre, Paris: Handicap International, Direction des Ressources Techniques Pôle Management des connaissances, DC, 8.

Coulibaly, D. (2013). Etude de la prévalence du handicap et prise en charge des personnes handicapées dans la commune VI du district de Bamako.

Diarrah, C. O. (1992). Vers la troisième république du Mali.

Güven, İ. (2010). Türk eğitim tarihi. Naturel yayıncılık.

Koulibaly, M. (2004-2005). L’integration scolaire des Enfants Handicapes dans les Pays en developpement: cas du Mali. These de Maitrise, Universite de Bamako Departement des sciences Humaines et Sociales, Bamako (Mali).

Pinto, P. C., Pinto, T. J., & Cunha, A. (2016). Le droit à la protection sociale des personnes handicapées au Maroc. Handicap International–Programme Maghreb.

Saraç, T., & Çolak, A. (2012). Kaynaştırma uygulamaları sürecinde ilköğretim sınıf öğretmenlerinin karşılaştıkları sorunlara ilişkin görüş ve önerileri. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 8(1).

Sucuoglu, B., Akalin, S., & Pinar-Sazak, E. (2010). The effects of classroom management on the behaviors of students with disabilities in inclusive classrooms in Turkey. The Journal of Emotional International Association of Special Education, 9(1), 64-74.

Sucuoğlu, B. (2004). Türkiye’de Kaynaştırma Uygulamaları: Yayınlar/ Araştırmalar (1980-2005). Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi, 5, (2), 15-23.

İndir

Yayınlanmış

2024-08-07

Nasıl Atıf Yapılır

FOFANA, A. (2024). Mali Cumhuriyeti’nin Kaynaştırma Eğitim Sistemi ve Ortaya Çıkışı. Disiplinlerarası Afrika Çalışmaları, 2(1), 17–23. https://doi.org/10.5281/zenodo.13210753