TAKDİM/EDİTÖRDEN
Résumé
Değerli okurlarımız,
Disiplinlerarası Afrika Çalışmaları Dergisi Afrika kıtasıyla ilgili yapılan tüm çalışmaları literatüre kazandırmak üzere kurulmuş, çok dilli ve çok disiplinli bir dergidir. Osmanlı’dan günümüze kadar ikili ilişkilerimizi sürdürdüğümüz kıta tüm dünya devletleri tarafından medeniyetlerin beşiği olarak adlandırılmaktadır. Özellikle içinde barındırdığı genç ve dinamik nüfusuyla Afrika dünyanın geri kalanından daha hızlı büyüme potansiyeline sahiptir. Bu yıl açıklanan veriler neticesinde ticaret bakanı Ömer Bolat’ın da dile getirdiği üzere dünya üzerinde en hızlı kalkınması beklenen 20 ülkenin 11’inin Afrika’da olması bir tesadüf değildir. Ancak bu kıta, aynı zamanda Batılı devletlerin sömürgeci tutumlarının bir sonucu olarak da ekonomik eşitsizlik, çevresel ve etnik sorunlar ve toplumsal değişimlerin getirdiği zorluklarla da mücadele etmektedir. Bu durum hem Afrika’da hem de küresel ölçekte dayanışmayı, karşılıklı saygıyı ve yenilikçi çözümleri daha da önemli kılmaktadır.
Afrika kıtası ve Türkiye arasındaki ilişkiler bir bakıma kıtanın büyük bir bölümünde hüküm süren Osmanlı’nın mirası gibi düşünülmektedir. Afrika’da tarihsel bağlardan güç alan Türkiye 21. yüzyılın en önemli aktörü olarak görülmektedir. Bu bakımdan düşünüldüğünde Afrika ülkeleriyle geliştirilen ilişkilerde Türkiye yalnızca ticaret partneri değil, aynı zamanda zengin kültürel ve insani değerlerin paylaşıldığı güçlü bir dost olarak ön plana çıkmaktadır. Bölgesel veya konjonktürel bir iş birliğinin ötesinde, kıtayla kurulan ilişkiler küresel ölçekte bir birliktelik ve dayanışma modelinin örneği olma özelliği taşıyor. Dünya üzerindeki kaynakların, sorunların ve sorumlulukların daha adil paylaşıldığı yeni bir dünya için Afrika kıtasının sömürü kültüründen kurtarılması ve kendine yeter bir kıta haline getirilmesi elzemdir. Nitekim 21. Yüzyılda hala Batı Afrika başta olmak üzere Afrika’nın birçok yerinde elektrik ve su probleminin yaşandığı maalesef bilinen bir gerçekliktir. Günde yaklaşık 18 saati bulan elektrik kesintilerinin yaşandığı bir bölgede hangi adil düzen veya adil bir paylaşımdan söz edilebilir? Yaşadığı bunca zorluğa rağmen sahip olduğu egemenlikten ödün vermeyen Mali’nin karanlık manzarasından MINUSMA[1]’nın yanından elektriksiz bir günde bunu yazıyor olmakta tarihe düşülmesi gereken bir nottur.
Değerli okuyucularımız bu sayımızda sizlerle politikadan edebiyata oldukça farklı konuları ele alan 5 makale paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Çoğunluğu Afrikalı yazarlar tarafından yazılmış bu değerli çalışmaların literatüre kaynak sağlaması dileğiyle keyifli okumalar dilerim
Fichiers supplémentaires
Publiée
Comment citer
Numéro
Rubrique
Licence
(c) Tous droits réservés Interdisciplinaire des Etudes Africaines 2024
Ce travail est disponible sous la licence Creative Commons Attribution 4.0 International .