Gine ve Afrika: Bağımsızlıktan Bu Yana Ekonomik Deneyimlere İlişkin Karşılaştırmalı Analiz

Yazarlar

Anahtar Kelimeler:

Afrika ülkeleri, ekonomik durum, karşılaştırmalı analiz, bağımsızlık, uluslararası sahne

Özet

Bu makale, Afrikalı liderlerin siyasi ve ekonomik yönelimlerinin kıtanın kalkınması üzerindeki sonuçlarını ve dolayısıyla küreselleşmedeki yerini anlamak için Afrika ülkelerinin karşılaştırmalı ekonomik deneyimlerinin izini sürmeyi amaçlamaktadır. Gerçekten de, bağımsızlığın arifesinde, Afrika ülkeleri kendilerine daha iyi bir gelecek vaat eden elverişli bir ekonomik durumdan faydalandılar. Bununla birlikte, özellikle ekonomi politikasında, art arda gelen kötü kararlarla karakterize edilen bir dizi gerçeğin ardından, sonuçlar kıtanın her yerinde olumsuz oldu. Bu nedenle, Afrika ekonomik deneyimleri (genel olarak) ve Gine'nin (özellikle) bağımsızlıktan günümüze kadar olan ekonomik deneyimleri arasında karşılaştırmalı bir çalışmadır. Makale, Gine'nin özel durumunu sunmadan önce tüm Sahra-altı ülkelerinin ortak ekonomik deneyimlerini sunuyor. Makale, bu karşılaştırmaya dayanarak, Gine'nin ekonomik gidişatı açısından Afrika'da nasıl bir yere sahip olduğunu belirlemeye çalışmaktadır. Sonuç olarak, makale, Gineli liderlerin ekonomik tercihlerinin ülkenin mevcut konumunu nasıl etkilediğini ve aynı zamanda Afrika'da ve uluslararası sahnede elde ettiği sonuçları yansıtmaktadır.

Referanslar

Boutaleb Kouider (2016). L’Afrique face aux défis du développement socio-économique à l’ère de la mondialisation néolibérale. Bensaghir Abdelali Naciri (ed.). in : Reconnexion de l’Afrique à l’économie mondiale. Défis de la mondialisation. (pp. 23-49.). Dakar : Codesria.

Brasseul Jacques (2016). Histoire économique de l’Afrique tropicale. Des origines à nos jours, Paris : Armand Colin, pp. 404-413.

Dioubaté Badara (2008). ‘’Trajectoire économique de la Guinée de 1958 à nos jours: une évolution erratique entre le primat de l’Etat et celui du marché. Kaba Karamo ve Barry Idrissa (eds.). in: La Guinée face à la mondialisation. (pp. 19-89). Conakry. L’Harmattan Guinée.

İndir

Yayınlanmış

2023-12-18

Nasıl Atıf Yapılır

SANOH, M. M., & AYGÜL, C. (2023). Gine ve Afrika: Bağımsızlıktan Bu Yana Ekonomik Deneyimlere İlişkin Karşılaştırmalı Analiz. Disiplinlerarası Afrika Çalışmaları, 1(2), 289–303. Geliş tarihi gönderen https://afrikacalismalari.com/index.php/pub/article/view/24