Gender and Equality: An Analysis on the Concept of Biological sex, Gender and Equality in the Context of African Women - KATAMBA, Muzafalu (Disiplinlerarası Afrika Çalışmaları, 2023)
Erkeklerle kadınlar arasındaki sosyal farkın azaltılması, toplumlardaki cinsiyet patriyarkasının ortadan kaldırılması ve tüm insanların aynı düzeyde eşitlenmesi isteği birçok kesimden duyulmuştur. Bu durum, biyolojik cinsiyet veya cinsiyet gözetmeksizin insanlar arasında eşit fırsatların sağlanması için erkeklerle kadınlar arasındaki farklı muameleyi azaltmayı veya sona erdirmeyi işaret etmektedir (Counts, 2018). Ancak toplumlarımızda cinsiyet eşitliği herkes tarafından savunulmasına rağmen, biyolojik cinsiyet ve cinsiyet kavramları bazı insanların toplumdaki sosyal yanlarını anlamasını engelleyen kafa karıştırıcı iki kavramdır. Bu da insanları cinsiyet eşitliği yerine kadınların eşitliği için mücadele etmeye yöneltmektedir. Bu nedenle, bu makale cinsiyet eşitliğinin temelinde yatan faktörlerden olan biyolojik cinsiyet ve cinsiyet konusunda kapsamlı bir açıklama yapmaya çalışmaktadır. Çünkü cinsiyet, her bireyin biyolojik cinsiyeti üzerine inşa edilmiştir ve bu, mevcut cinsiyet planlamalarımızın biyolojik dünyanın üstünde olduğunu doğrular (Cameron, 2009). Gerçek şu ki, toplumlardaki herkes belirli bir cinsiyete aittir ve cinsiyetleriyle ilgili istekleri vardır, bu da cinsiyeti toplumsal yaşamımızın merkezine yerleştirir. Biyolojik cinsiyet cinsiyeti belirlese de, cinsiyet doğal olarak cinsiyetten türetilmez (Rubin vd, 1974), bu nedenle toplumlardaki insanlar faaliyetlerini yaparken farklı davranışlar sergilerler ve bu da bir cinsiyeti diğerinden daha üstün kılarak eşitsizliğe yol açar. Bu makalede Afrika'da yaşayan kadınlara karşı cinsiyet eşitsizliği de açıklanmıştır.